Hemoroidy (Hemeroidy) - příznaky, léčba, příčina, pomoc

Nepravidelná životospráva, nedostatek pohybu, nevhodná strava obsahující dráždivé látky, zácpa, nebo časté průjmy, ale i zvedání těžkých břemen a těhotenství jsou rizikové faktory pro vznik hemoroidů.

Co jsou hemoroidy?
V bohatě prokrvených dolních částech konečníku se mohou za určitých okolností rozšířit žíly podobně, jako vznikají křečové žíly (varixy) na dolních končetinách. Žíly jsou dlouhodobě mačkané, průtok krve je v nich snížen a krev se v nich hromadí. Žilové pletence v oblasti análního otvoru se rozšíří a vznikají hemoroidy. Označujeme jejich též lidově zlatá žíla. Je to poměrně časté onemocnění, které se vyskytuje u více než 50% populace, o něco častěji u mužů než u žen. Objevují se většinou mezi 25 a 55 rokem života, u mladších 15 let se vyskytují jen vzácně.

Vnitřní hemoroidy se nacházejí směrem dovnitř od análního svěrače, jsou uloženy pod sliznicí. Zpočátku o nich nemusíte ani vědět, dokud se neprojeví krvácením (stěna žil je oslabena a může při obtížném vyprazdňování praskat), krev ve stolici je čerstvá, tedy červená. Později se mohou vyklenout a sestupovat postupně až do análního otvoru, což bývá velmi bolestivé.

Pouhým okem můžeme vidět tzv.. vnější hemeroidy v ústí análního otvoru. Vidíme je jako purpurové masité zduření tvořené rozšířenými žilami. Mohou se velmi bolestivě zapálit a také krvácet. Konečně, latinský výraz haimorrhoides flebes, pocházející z řečtiny, doslova znamená krvácející žíly. Po čase se mohou zvětšit a ztvrdnout (otéct) a vyprazdňování je bolestivé, dokonce i sezení nebo chůze se stávají mnohem nepříjemnějšími.

Zde si je však třeba uvědomit, že krev ve stolici může kromě hemoroidů signalizovat i jiné onemocnění, například střevní polypy, dokonce i nádorové onemocnění. Proto je vhodné při takovém podezření včas vyhledat lékaře. Pokud se krev objeví hned v první části stolice, jde většinou o krvácení z hemoroidů, pokud se krev objeví až za stolicí, bývá zdroj výše, tj.. v tlustém střevě.

Příčiny vzniku zlaté žíly
Jednou z příčin hemoroidů je dlouhodobé sedavé zaměstnání, kde se při nedostatku pohybu omezuje pohyblivost střev, což vede k poruchám jejich vyprazdňování. Proto často trpí hemeroidy řidiči dálkové autodopravy.

Do jisté míry hrají roli i dědičné vlohy jedince, ale především se na vytvoření zlaté žíly podílejí zejména vnější faktory. Obecně se vyskytují při dlouhodobém sezení a stání, a u lidí zdvihajících těžká břemena, kde těžká fyzická práce způsobuje zvýšení nitrobřišního tlaku.

Příčinami mohou být i různé situace, které vyvolávají dočasné nebo trvalé zvýšení tlaku nebo hromadění krve v rektálních vénách. Takovými jsou namáhavé vyprazdňování při zácpě nebo průjmech, nádory a zúžení rekta, obezita a těhotenství, kde zvětšující se děloha způsobuje zvýšení tlaku v hemoroidálních tkáních.

Také časté jsou hemoroidy při nedostatku vlákniny ve stravě, ale i při poškození jater. Cestou portálního systému odtéká do jater krev ze třetiny rektálních vén. Je zřejmé, že pokud se tlak v portální žíle kvůli jaterní cirhóze nebo parazitem zvýší, může zvýšený tlak a objem krve rektální žíly dilatovat natolik, že se vytvoří hemeroidy.

Jak se hemoroidy projevují?
Můžeme hovořit o několika fázích tohoto onemocnění. V prvním stadiu vnitřních hemoroidů jsou příznaky dost neurčité, cítíme jen nepohodlí, tzv.diskomfort, bolest není výrazná nebo zcela chybí, občas se může vyskytnout krev ve stolici, nebo na toaletním papíře. Ve druhém stadiu již dochází k vyklenutí žíly při tlačení, ta se však spontánně opět vtáhne. V tomto stadiu pociťujeme už i silnější svědění pálení a krvácení. Ve třetím stadiu se vyklenutí již samo nevrátí, ale je možné jej manuálně vtisknout zpět. Krvácení je již méně časté a kromě krve a občasné bolesti se objevuje mokvání a hlenovitý výtok ze zlaté žíly. Pozorujeme i zduření a otok zapáleného konečníku. Posledním stádiem je trvalé vyklenutí žíly. Je charakterizované těžšími zánětlivými procesy, flegmóna, abscesy, gangrénou i trhlinou konečníku.

Nepříjemné jsou komplikace a to zejména trombotizace - vytvoření krevní sraženiny uvnitř hemoroidu, což se projevuje jako bolestivá, zanícená bulka. Další nepříjemností může být ztížené vyprazdňování střev. Hemoroidy často brání lidem, aby se důkladně vypráznili. Mohou blokovat anální otvor a stěžovat vyprazdňování. Iritace análního otvoru hemeroidy může vyvolat zácpu reflexním spasmem sfinkterů. Zácpa může vzniknout i na psychickém podkladě, kdy se pacient odmítá pořádně vyprázdnit, protože se bojí, aby při tlaku nepraskly hemeroidy. A tak se uzavírá bludný kruh.
Všechny komplikace výrazně obtěžují pacienta a současně snižují úspěšnost zákroku chirurga při operaci a prodlužují hojení. Nejvhodnější je léčit hemeroidy při jejich prvních projevech a nečekat, až se objeví komplikace, které pacienta přinutí neprodleně navštívit lékaře.

Jak léčit hemoroidy a jak jim předcházet?
Neustále problémy s hemeroidy vyžadují komplexní léčbu.

Při léčbě hemoroidů je velmi důležitá správná životospráva začínající péčí o stolici (snaha o pravidelnou a měkkou stolici) a úpravou stravy, nebo lokálními lázněmi, aplikací mastí a čípků konče úplným odstraněním nesprávných návyků, například dlouhodobého sezení na nevhodných sedadlech. Nezbytná je i zvýšená anální hygiena. Je samozřejmé, že například masti nemůžeme vzhledem k nebezpečí nesnášenlivosti používat jakékoliv, a také při hygieně je důležitý výběr vhodného nedráždivého mýdla. Nevhodné jsou kořeněná, pálivá a smažená jídla, a naopak se doporučuje dostatek ovoce a zeleniny a dalších zdrojů vlákniny. Z nápojů se nedoporučuje káva a alkohol.

Léčba je konzervativní nebo chirurgická.

Při konzervativní léčbě, která je indikována v počátečním stadiu, je vhodná:

1. Lokální medikamentózní terapie. Aplikovat můžeme čípky nebo masti, které zmenšují bolestivost a omezují krvácení. Pokud je pokožka suchá a citlivá, hemeroidy jsou zanícené a vystupují ven, je vhodnější použít mast. Při vnitřních hemeroidech se doporučují čípky.

Účinnými látkami nacházejícími se ve většině těchto přípravků jsou policresulen, Cinchokain, bakteriální lyzáty, hydroxid vápenatý, hamamelový extrakt, vápenatá sůl oxidované celulózy, soli bismutu, lidokain a tribenosid.

Policresulen je vysokomolekulární kyselina, která zajišťuje hodnotu pH 4 v přípravcích. Je to optimální kyselost, která v tkáni sráží bílkoviny, avšak pouze tam, kde je třeba. Pomáhá zneškodnit a odstranit nemocné a odumřelé tkáně tím, že vysráží její bílkoviny, neškodí však bílkovinám zdravé tkáně v okolí hemoroidálních uzlíků. Navíc také stahuje drobné cívky a zastavuje krvácení. Účinky policresulenu jsou však ještě dalekosáhlejší. V okolí postižené tkáně způsobuje náležité prokrvení, a napomáhá tak jeho hojení a zacelení. Zároveň působí proti bakteriím, které by se rády zahnízdili v oslabené sliznici a způsobovaly tam záněty. A navíc schopnost policresulenu působit svíravě tj.. adstringentně zamezuje mokvání hojících se ran. Tkáň se pod jeho vlivem rychle regeneruje.(Faktu)

Cinchokain působí proti bolesti a svědění tím, že dočasně omezuje vzrušivost a vodivost místních senzibilních nervů. Odstraní tak nejnepříjemnější a bolestivé jevy provázející hemoroidy. (Faktu, Aviril H, Spofax)

Bakteriální antigeny v lyzátu (směs látek získaných rozpouštěním buněk bakterií) zvyšují odolnost proti původcům infekcí v místě zánětu. (Aviril H)

Hydroxid vápenatý zásaditým účinkem neutralizuje kyselé prostředí vznikající v zápalu a potlačuje tak jeho projevy. (Aviril H)

Extrakt z vilínu (z listů Hammamelis virginiana) má stahující účinky, zastavuje drobné krvácení, snižuje podráždění konečníku a mírní bolest. (Aviril H)

Vápenatá sůl oxidované celulózy povzbuzuje proces krevního srážení při krvácení a tak se krvácení zastavuje. (Spofax)

Soli bismutu mají stahující účinky, zastavují krvácení, působí antisepticky, snižují podráždění konečníku a zmírňují bolest. (Spofax)

Lidokain odstraňuje vnímání svědění a bolesti. (Procto-Glyvenol)

Tribenosid má protizánětlivé účinky, které potlačují otok a zarudnutí v oblasti zapáleného hemoroidy. (Procto-Glyvenol)

Extrakt z kvasnicových buněk snižuje bolest, pálení a zmírňuje otoky. Má zvlhčující účinek, což snižuje bolest při vyprazdňování. (Preparation-H)

Olej ze žraločích jater příznivě působí na epitelizaci pokožky a sliznic. (Preparation-H)

Na postižená místa příznivě působí i mastné pomocné látky tvořící masťový základ, které chrání sliznici a kůži před mechanickým a chemickým drážděním.

2. Perorální medikamentózní terapie. Podávají se látky zvané Venofarmaka ve formě tablet. Venofarmaka jsou látky, které zesilují stěnu periferních žil, snižují permeabilitu (propustnost) a fragilitu (křehkost) kapilár, snižují tvorbu otoků a mají protizánětlivé účinky.

Takové účinky vykazují flavonoidy-rutin (Ascorutin, Cyclo 3 Fort), troxerutin (Cilkanol), také výtažky z kaštanu koňského-aesculin a aescin (REPARAL). Bioflavonoidy jsou hojně zastoupeny i v bílé slupce mezi kůrou a dužinou citrusů, v paprikách, rybízu a v petrželi. Efekty těchto jednotlivých látek jsou poměrně slabé, zvýrazní se v kombinacích-například rutosid, aesculin a Dihydroergokristin, který zvyšuje tonus žil (Anavenol). Tribenosid (Glyvenol) je syntetická látka s protizánětlivým účinkem a zvyšuje tonus cévní stěny. Podobné vlastnosti má i calcium-kalcium (Danium, Kalcium-dobesylát). Flavonoidy DIOSMIN a hesperidin (Detralex) zvyšují napětí žilní stěny a odolnost cév. Omezují tvorbu otoků a snižují zánět. O-(b-hydroxyethyl)-rutosid (Venoruton) zvyšuje pevnost kapilár a snižuje jejich propustnost.

3. Hemoroidalní uzly je možné i sklerotizovat, když do podvázání žíly aplikujeme roztok speciální látky, která podrážděním cévní stěny vede k proliferaci vaziva, zjizvení cévy a následnému uzavření průchodu cévy. Používají se hyperosmotické roztoky cukrů, chloridu sodného, soli mastných kyselin a Makrogoly-např. polidokanol (Aethoxysclerol)

4. Podobně účinkuje i kryoterapie, tj. léčení kryosondami-mrazícími sondami, které hemoroidy zmrazí, čímž dojde k jejich zjizvení a taky infračervená fotokoagulace. Tyto však řadíme již dříve mezi menší chirurgické zákroky.

5. Užitečnou podpůrnou terapií jsou i sedací koupele s hrstí rozpuštěné soli nebo s odvarem z dubové kůry. Doporučuje se setrvat 15-20 minut v teplé vodě s přidáním vody tak, aby se lázeň udržovala teplá a opakovat ji několikrát denně.

6. Klystýr: Přispívá k udržení čistého střevního traktu.

7. Cvičení: Nezapomeňme na pravidelný aktivní pohyb, např.. plavání, chůze, turistika, cvičení. Pravidelné mírné cvičení je velmi důležité. Vyhýbejme se však aktivitám, které vyžadují dlouhé setrvání vsedě např. cyklistika.

8. Anální masáž hemoroidů: Doporučuje se používat olej z obilných klíčků nebo s vitaminem E, nebo hojivé masti, která zároveň hojí kůži, dezinfikují ji a podporují cirkulaci.

9. Klyzma: V hydroterapii tlustého střeva se používají klyzmy s teplou vodou (36-39 stupňů C), která uvolňuje a studenou (26-32 stupňů C), která stahuje nebo stimuluje. Hemoroidy jsou poškozené cévy se stagnujícím oběhem. Krev v nich neteče dostatečně rychle, stěna cév je oslabena, ztenčuje se a vyklene. Kontrast mezi teplou a studenou vodou cirkulaci zrychlí. Studená voda navíc slabou stěnu cév napne a otupí bolest.

10. V podřepu: Nejpřirozenější pozice pro vyprazdňování je v podřepu. Vyprazdňování v podřepu je standardní úkon v zemích, kde jsou záchody na úrovni podlahy, nebo tam, kde záchody nejsou vůbec. Západní toaleta je však navržena pro sezení. To může snižovat účinnost vyprazdňování a podporovat vznik hemoroidů.

Tyto léčebné postupy je třeba vždy kombinovat s určitými dietními opatřeními a s úpravou životního stylu, aby se napomohlo obnovení správné funkce střev a předcházelo se zácpě.

11. Strava: Je třeba upravit ji tak, aby obsahovala dostatek vlákniny, vitamínů a flavonoidů. Zde nejvíce vyhovuje vegetariánská strava se zvýšenou konzumací bobulovin, citrusových plodů, česneku, jablek, otrub, luštěnin, rýže, celozrnných těstovin, celozrnného chleba, ořechů, semínek a listové zeleniny.

Je potřeba omezit rafinované sacharidy, jako jsou sušenky, koláče, dorty. Vyhněte se konzervovaným a upravovaným potravinám, smaženým, kořeněným jídlům, tabáku, alkoholu, kávě a soli.

Důležité jsou vitaminy a potravinové doplňky:
  • Vitamin C s bioflavonoidy 2-3 g denně - zpevňují cévní stěnu
  • 30 mg zinku (možno nahradit 7 dýňovými semínky denně) - podporuje hojení
  • 200mg vitamínu E - podporuje krevní oběh a brání vzniku pocitů tíhy v nohách
  • Koenzym Q10 - zlepšuje okysličování tkání, podporuje krevní oběh a imunitu
  • Lecitin - emulgátor tuků, usnadňuje krevní oběh

12. Hydratace: Doporučuje se pít velké množství tekutin. Je důležité pít alespoň 1,5 l tekutin denně, včetně čerstvých džusů.

13. Prevencí před podrážděním kůže a infekcí je bezpodmínečné dodržování osobní hygieny.

14. Léčivé rostliny

Uncaria tomentosa má schopnost překonávat těžké střevní poruchy. Má schopnost čistit celý zažívací trakt a pomáhat pacientům trpícím mnoha žaludečními a střevními poruchami. Vnější použití Uncarie (známá také jako Una de Gato, Uncato Amazonas) zahrnuje léčbu ran, plísní, píštělí a hemoroidů. Navíc aktivuje imunitní systém zvýšením aktivity lymfocytů.
Sliznatá semena slouží jako lubrikační látky, aby se vytvořila hladká stolice. Vhodný je prášek ze semen lnu a psyllia a agar z mořských řas.
Adstringentní byliny pomáhají zpevnit dilatované a oslabené tkáně. Nejvíce známé adstringenty jsou čaje obsahující tanin. Čaj z adstringentních bylin lze použít v sedacích lázních. Jsou to například: Rathania, dubová kůra, kostival, aloe, rdesno, listy ostružiny.
Extrakt z kaštanu koňského je používán na krvácející hemeroidy. Čaj z bezových listů a květů se používá do klyzma. Heřmánkový čaj a klyzma je vhodná na hemeroidy pravděpodobně pro protikřečové, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.

Nemůžeme však spolehlivě říci, že při konzervativní terapii dojde k vyléčení hemoroidů. Spíše se zmírní nepříjemné příznaky a více-méně je otázkou času, kdy se onemocnění opět plně projeví, obvykle ve větším rozsahu.

Chirurgická léčba hemoroidů
Z mnoha chirurgických metod je nejčastěji používaná ligatura - podvazování hemoroidů a excize - vyříznutí hemoroidů. Dále se využívá elektrokoagulace diatermickou jehlou, kryodestrukce - mrazení a aplikace gumového kroužku na bázi hemoroidálních uzlů. Nevýhodou všech těchto metod je relativně vysoká bolestivost a poměrně dlouhé hojení.

Léčba hemoroidů laserem
Laserová léčba je nejmodernějším postupem v mnoha oblastech medicíny. Obecnou výhodou laseru je tenký, přesný řez, který termicky nepoškozuje okolní tkáně a hojí se nepoměrně rychleji než všechny výše uvedené chirurgické postupy. Všechna možná rizika, které obecně každý konvenční chirurgický zákrok přináší, laserová terapie minimalizuje. Zákrok je prakticky nebolestivý a provádí se ambulantně.

Výkon lze provést v lokální anestezii a trvá přibližně 30 minut. Laserovým paprskem se hemoroidy šetrně odstraní a hodinu po operaci může pacient odejít domů. Zůstává však i nadále s ošetřujícím lékařem, zkušeným proktochirurgem, který mu může kdykoliv vysvětlit a objasnit problémy, které se případně vyskytnou v bezprostředním pooperačním průběhu. Druhý den pacient přichází na kontrolu. Zbývající dvě kontroly následují v týdenních intervalech.

V případě zvýšené citlivosti pacienta nebo většího rozsahu hemoroidů, se doporučuje laserový zákrok v celkové anestezii s tím, že pacient následných 12 hodin zůstává na nemocničním lůžku. Kontroly a doba hojení jsou totožné, jako při zákroku v místním znecitlivění.

Na závěr:
Hemoroidy jsou problémem pouze lidské populace, ve zvířecí říši jsou neznámé. To vede pravděpodobně k závěru, že při jejich výskytu hrají největší roli naše životní a stravovací návyky. Důležité je proto nezabývat se jen zmírněním příznaků, ale pátrat po příčinách jejich vzniku a snažit se je odstranit.