Infekce močových cest

Velmi častou diagnózou dětských lékařů je infekce močových cest. Co se vlastně skrývá za touto diagnózou, která není zcela jasná rodičům zejména proto, že my lékaři nedostatečně, nebo jen povrchně seznamujeme s podstatou tohoto onemocnění rodinné příslušníky a možná i proto je mnoho nejasností, které vyžadují správný pohled.

Co je tedy infekce močových cest? Jak vzniká? Je tu možnost, že se vrátí? Zkusme si věci vysvětlit.

Infekce močových cest je zánětlivý proces, při kterém, pokud by se správně neléčil, infikovaná moč vede k neprospívání, často pod obrazem průjmů zejména u kojenců a ohrožuje ledviny poškozením. U novorozenců se nález bakterií v moči někdy spojuje s celkovou infekcí. Často bývá jediným příznakem u novorozenců žloutenka, která déle přetrvává. Z uvedených důvodů v prvním roce života dítěte bychom při každé horečce neměli zapomenout na vyšetření moči.

Zánět močových cest u dětí často probíhá bez klinických příznaků. Zjišťujeme však, že dítě nepřibývá na hmotnosti, trpí nechutenstvím, resp. že má řídké stolice, někdy s teplotami a se zvracením. Nejčastější příčinou infekcí močových cest jsou bakterie. U dívek jsou infekce močových cest vzhledem k anatomickým poměrům krátké močové trubici a blízkosti konečníku se snadným přístupem bakterií ze stolice, poměrně časté. Pokud je hygiena v oblasti pohlavních orgánů holčiček nevhodná, často i vlhké a nesprávné prádlo, vede k chronickému podráždění, jsou takové infekce nepříjemnou komplikací zdravotního stavu malých dívek. Infekce močových cest u chlapců jsou také z uvedených důvodů vzácněji. Spíše se vyskytují často ve spojení s vrozenými vývojovými vadami které postihují urogenitální systém.

Nejčastější příčinou vzniku infekce u kojenců je vezikoureterový reflux, při kterém se moč vrací zpět do oblasti ledviny. Až 30-50% dětí s infekcí močových cest má reflux, ovšem asi u 80% dětí je to jen přechodná záležitost která se růstem dítěte upraví. Samozřejmě, že dítě je třeba pravidelně sledovat a kontrolovat moč nejčastěji na nefrologii nebo u urologa. Komplikací totiž může být při zanedbání refluxní nefropatie, která je spojena s tvorbou jizev v ledvinách. Bohužel asi u 10% případů s refluxní nefropatií nastává selhání ledvin. Takový pacient je odkázán na dialýzu nebo na transplantaci. Vyšetření moči při pravidelných preventivních kontrolách je proto nezbytné a mělo by být samozřejmostí.

V zájmu včasného odhalení klinicky němých zánětů uropoetického systému i vrozených vývojových vad je zaveden screeningový program, kdy už jsou všichni novorozenci ultrazvukem šetření přímo na novorozeneckých odděleních. V případě pozitivního nálezu jsou tyto děti sledovány ať už obvodními pediatry, nefrologií či urologií.

Velmi důležitým krokem při kontrolách je odběr moči, který může mnohým rodičům dělat potíže. Důležitý je odběr ze středního proudu moči, který je jednoduchý u chlapců. Potíže mají rodiče s odběrem moči u holčiček. Navrhuji užitečnou radu. Důležitý je ranní odběr moči, který lze provést přímo dětském oddělení, kde vám odborný personál pomůže s odběrem a moč je ihned dopravena do laboratoře na vyšetření. Moč totiž nemůže delší dobu stát nakolik se bakterie rozmnožuje při delším stání, nebo přepravě a výsledek není hodnotitelný, je zkreslený. V tom případě i léčba může být zbytečná resp. nesprávná. Další krok po získání výsledku moče na kultivaci asi po 2-3 dnech je v rukou lékaře, který dítě sleduje, nebo léčí. Nikdy však nezapomínejme na dostatečný přísun tekutin, vitamínů na správnou životosprávu dítěte, která je podmínkou pro výsledný efekt léčby močových infektů. Pacienta vyšetřujeme komplexně, nejen moč, ale i krev-zánětlivé ukazatele, podle potřeby ultrazvukové vyšetření, vyšetření stolice, u dívek gynekologické vyšetření a pod. Nikdy nemůže být důvodem k léčbě pouze jednorázové vyšetření moči! To vše však je v kompetenci dobrého obvodního dětského lékaře.