Menopauza

Menopauza představuje v životě ženy určitý zlom, kdy vzrůstá riziko kardiovaskulárních chorob (zejména infarkt myokardu a cévní příhody), ale také riziko osteoporózy a riziko maligních onemocnění. Až 31% žen starších než 50 let je vystaveno riziku infarktu myokardu. Předpokládané riziko osteoporózy u 50-leté Evropanky je asi 40%. Vzhledem k tomu, že v populaci narůstá podíl starších žen, setkáváme se dnes mnohem častěji s frakturami v důsledku osteoporózy.

Dnes je to jednodušší
Co si ženy velmi přejí, je léčení bez komplikací a především bez vedlejších účinků. Pohled na praktický a medicínsky pokrok.

Menopauza postihuje všechny ženy mezi 45 a 55 rokem života. Etapa, která přináší několik problémů a někdy - krátkodobě nebo dlouhodobě - vážné onemocnění související s nedostatkem hormonů.

První příznaky
Po 45 roce nastává perioda velmi důležitých fluktuací ovariálních a hypofyzárních sekrecí, které indikují nepravidelnou menstruaci. Jde o tzv.. premenopauzu, která trvá několik měsíců nebo několik let. Pro každou ženu je velmi variabilní. Může způsobit poruchu cyklu, ale i tělních tekutin, návaly horka, napětí v prsou, přibývání atd..
U žen s odňatou dělohou, ale zachovalými vaječníky, je tato perioda mnohem těžší, protože zde neexistuje kritérium pravidel. Při úplném nedostatku hormonů má žena zřídka pravidelný cyklus. Toto období je těžké překonat a také léčit. Vyžaduje konzultaci, shrnutí předešlého rodinného a osobního života, stravování, klinické vyšetření, rady týkající se hygieny, psychologická příprava, informace o léčení atd..

Co je třeba dělat
Nedostatek progesteronu může způsobit potíže (nafouknutí, bolestivé napětí v prsou, podrážděnost), které se léčí podáváním progestativ na udržení hormonální rovnováhy. Výběr léku a jeho dávkování musí být přizpůsobeno až k úplné toleranci. Je třeba vědět, že období mezi 45 a 55 rokem představuje desetiletí všech možných nebezpečí týkajících se hmotnosti a postavy. Nejde pouze o otázku kil, ale o problém centimetrů. V premenopauze je abdominální přibírání esenciální. Je třeba brát to na vědomí a vyrovnat se s tím. Pacientka tedy musí kontrolovat své stravování, zejména pokud její rodiče mají nadváhu a ona sama má sklon k tloustnutí. Musí se vyhýbat přejídání, omezit alkohol a tuky, nevynechávat jídla - správně je načasovat (snídaně a oběd vydatnější, večeře lehká). V případě potřeby si nechat poradit odborníkem na výživu nebo dietu. Nakonec, nemít sedavý způsob života, i když práce nutí sedět celý den. Je třeba cvičit, alespoň půl hodiny denně, což je dobré pro svaly, kosti, postavu, krevní oběh a psychiku.

Krok za krokem
Menopauza je charakteristická zastavením ovariální funkce vedoucí k definitivní estroprogestativní karenci. Pacientka má padesátku, už rok nemenstruuje, cítí návaly, potí se v noci i přes den (pokud není po hysterektomii nebo neužívá orální antikoncepci): má menopauzu.

Existuje přesný věk?
Za průměrný věk začátku menopauzy (geneticky naprogramován) se považuje 51. rok života. Věk puberty, užívání pilulek, výška nebo váha na ni nemají vztah. Některé faktory ji mohou urychlit - hlavně kouření.

Jaké jsou potíže?
Mnohonásobné, jejich četnost a intenzita je pro každou ženu variabilní.


Na začátku Menopauzy
Návaly horka velmi časté, vycházejí z poruch centra regulace teploty v mozku, souvisejí s prudkým poklesem sekrece estrogenu vaječníky. Obecně jsou asociované s nadměrným pocením, palpitacemi způsobenými zvýšením rytmu srdce. V noci dochází k narušení klidného spánku, přes den přicházejí nečekaně, vyčerpávají, zejména pokud jsou časté. Pacientky jsou nadměrně unavené, nervózní, depresivní, příliš se potí, trpí nespavostí, vaginálním sesycháním, bolestmi hlavy, přibírají hlavně na břiše.
Později Kvalita pleti a sliznic se obecně může zhoršit. Dochází k vypadávání vlasů, kloubovým křečím, potížím s močením, s koncentrací. Tyto obtíže často nevznikají ve stejném čase, některé ženy nepostihují vůbec.

Komplikace
Více než deset let po menopauze:
Osteoporóza Kalcium, vitamin D a cvičení jsou nezbytné pro správné udržování stavu kostí. Kostní tkáň se neustále obnovuje: až do 25 roku si žena vytvoří více kostní hmoty než opotřebuje a mezi 25 a 50 rokem jí vytvoří tolik, kolik opotřebí. Po 50-ém roce dochází k ubývání kostní tkáně, dekalcifikaci způsobené nedostatkem estrogenů. Některé ženy jsou od těchto problémů ušetřeny, jiné zase postihuje ztenčování meziobratlových plotének, případně jim hrozí zlomenina krčku stehenní kosti.

Koronární nemoci
Protože žena už víc neprodukuje estrogeny, riziko vzniku kardiovaskulárních chorob se zvyšuje (triglyceridy a LDL-cholesterol stoupá). Po šedesátce postihuje hlavně ty ženy, jejichž organismus byl dříve slabší.
Kouření vystavuje tvorbu kostní tkáně riziku a zvyšuje frekvenci výskytu kardiovaskulárních chorob.

Paměť
Estrogeny zasahují do procesu memorizace. Jako skutečné stimulanty zvyšují počet neuronových konexií, zlepšují krevní oběh mozku. Ukazuje se, že nedostatek estrogenu hraje důležitou roli při vzniku Alzheimerovy choroby.

Těžká perioda
Během tohoto období se pacientka může cítit zmatená, méně výkonná, více unavená a podrážděná, její děti žijí vlastním životem a ona se cítí nepotřebná. Žádná panika, je to běžné. Musí si okamžitě hledat jiné póly zájmů, resp. si o tom promluvit s psychologem, který poradí jak postupovat dál.
Co se týče hmotnosti a formy, je třeba dodržovat rady týkající se stravování a hygieny, tak jako během premenopauzy. Je nutné podstoupit gynekologické vyšetření (výtěry, mamografii), ale i kostní denzitometrii; netřeba váhat svěřit se lékaři se všemi problémy, které narušují její každodenní život.
V současnosti si ženy v období menopauzy přejí zůstat ve formě, udržovat aktivní sexuální život a zabývat se socio-profesionálními aktivitami. Léčba jim umožňuje zachovat si svoji ženskost a výkonnost ve společnosti málo shovívavé vůči starším lidem. Dost velký počet žen se těžko vyrovnává s menopauzou. Přispívá k tomu i manželské, rodinné, sociální a profesionální zázemí.

Terapie
Vhodné prostředky mohou zamezit, pokud ne odstranit potíže spojené s menopauzou. Před rozhodnutím o zahájení léčby je třeba nechat si vysvětlit všechny výhody, rizika týkající se různých navržených řešení a jejich způsobu užívání (pilulky, gely ..).


Náhradní Hormonální léčba (Traitement Hormony Substitution-TSH)
THS spočívá v nahrazení úbytku ovariální sekrece užíváním hormonů velmi blízkých hormonům vaječníků během aktivního období. V současnosti představují jediný kompletní prostředek léčby menopauzy.

Účinky
Rychle odstraňuje návaly horka, zlepšuje spánek, potlačuje únavu, chrání troficitu genitálií, a tím umožňuje sexuální aktivitu, normalizuje stav tělních tekutin a pomáhá předcházet ochabnutí pokožky. Dobře vyvážená THS zabraňuje tloustnutí. Mimo jiné pomáhá prevenci osteoporózy a jiných kostních komplikací. Podle několika studií snižuje riziko vzniku onemocnění koronárních cév. Z nedávných výzkumů také vyplývá předpoklad ochranného účinku THS před rizikem vzniku Alzheimerovy choroby a rakoviny tlustého střeva. Tyto výsledky je však třeba ještě ověřit.

Kontraindikace
Absolutní kontraindikace je málo: dřívější existence rakoviny prsu, předchozí vaskulární onemocnění, vážné onemocnění jater. Některé hormonodependentní nemoci (fibromy, děložní polypy, endometrióza, mastóza, flebitida) patří mezi relativní kontraindikace. Před každým začátkem THS je třeba pohovořit si o ní s odborníkem.

Lékařský předpis
K dispozici existuje velké množství látek (progestativ odvozených od progesteronů, přirozené estrogeny) v různých dávkách, které umožňují lékařům přizpůsobit léčbu pro každou ženu. Žádný standardní léčebný postup nemůže vyřešit všechny problémy u všech žen. Nato, abychom dosáhli účinné léčby je třeba zvážit individuální terapeutický přístup, hlavně během prvních měsíců menopauzy.

THS musí být dobře zvážená, přijatelná, sledovaná a hlavně tolerovaná, aby se předešlo komplikacím a zvýšila se její účinnost. Nic netřeba ignorovat ani vnucovat; po konzultaci s lékařem si pacientka sama může zvolit postup léčby. Následujícím krokem jsou pravidelné kontroly, zpočátku každý třetí měsíc, pokud vše probíhá dobře, stačí dvakrát do roka. Díky přiměřené léčbě by se pacientka měla cítit psychicky i fyzicky v pořádku. Není důvod přerušit terapii bez vědomí lékaře, protože aby byla účinná musí se užívat nejméně 7-10 let. Nesmíme zapomenout, že THS může být kdykoli modifikovaná, přerušena, nebo obnovena na základě rozhodnutí lékaře. Také může být zahájena po 65-ém roce života, nikdy není příliš pozdě.


Nehormonální terapie
Je indikována při některých obtížích souvisejících s menopauzou. Její účinnost je variabilní a také nepředvídatelná. Může být předepsána je-li hormonální léčba kontraindikována, limitovaná intolerancí, nebo přetrvávajícími návaly horka.

Návaly horka
Existuje málo nehormonálních prostředků na jejich léčbu. Neuroleptikum sulpirid a aminokyselina-alanin způsobují vazodilataci. Jejich účinnost je přesto velmi variabilní. Homeopatie se u některých žen může ukázat účinná. Fytoestrogeny, hlavně izoflavony (jejichž hlavním zdrojem je sója) představují jednu ze zajímavých alternativ.

Kosti
Kalcium a vitamin D se užívají jako prevence pokud kostní denzitometrie vykazuje odchylky od normálu. Biofosfáty (produkty, které umožňují fixaci vápníku v kostech) se užívají orálně během 14 dnů, v alternaci s vápníkem během následujících 10-ti týdnů (minimálně 2 roky).
Kardiovaskulární onemocnění. Nejlepší prevencí pro všechny ženy je nekouřit, nebo přestat kouřit a cvičení např. každodenní intenzivní chůze. Tento postoj předchází tloustnutí a pomáhá zvyšovat hladinu cholesterolu HDL.