Pylová alergie - Senná rýma (Pollinosis)

V jarním období mnoho lidí trápí otázky související s alergií na pyl, která jim v každodenním životě způsobuje nepříjemnosti. Jarní měsíce jsou sice nejkrásnější v roce, ale bohužel u mnohých se tyto měsíce stávají nesnesitelnými a nepříjemnými právě z hlediska pylové alergie.

Proto jsou velmi důležité následující otázky:

Jak poznáme alergii na pyl?
Nejčastějším příznakem je pocit ucpaného nosu, vodnatý sekret z nosu, kýchání, svědění očí a zarudnutí spojivek, kopřivka, pocit dušnosti, který může trvat i několik týdnů.

Co je příčinou této nemoci? Na vině jsou ty rostliny a trávy, které kvetou od března až do června. Pyl se může dostat větrem až na několik kilometrů od místa kvetení a dýchacími cestami se dostane do styku se sliznicí nosu či plic.

Proč jen někteří členové z rodiny onemocní pylovou alergii? Kontakt s pylem je přítomen prakticky u každého z nás, ale jen u některých vyvolává alergii. Příčina je v tom, že ne u každého, kdo přijde do styku s alergií se vytvoří protilátky, a to je důvod který vede k alergii. Sklon k alergii tohoto typu je asi 30%, ale onemocní pouze 20% obyvatelstva. To znamená, že na uvedený typ alergie trpí každý pátý občan.

Je pylová alergie infekční? Alergické choroby nejsou infekční, to znamená že nejsou přenosné na ostatní.

Je pylová alergie dědičná? Bohužel sklon k alergii je dědičný. Pokud je jeden z rodičů alergikem, je 30% pravděpodobnost alergie u dítěte. Pokud jsou oba rodiče alergici, pravděpodobnost alergie u dítěte je 50%.

Co ovlivňuje alergii kromě sklonu k této nemoci? Kromě dědičného sklonu k alergii jsou zapotřebí i vnější vlivy, které napomáhají k projevům alergie. Je to především přímý kontakt s pylem. To znamená, že pokud je pacient mimo pylové oblasti v období kvetení alergenů (březen až červen) např. u moře nebo v horských oblastech, projevy alergie se u něj neprojeví. Určitě negativně ovlivňují alergii infekce, kouření, prašné prostředí, stresy, zvýšená chemizace-postřikování apod.

Jak diagnostikujeme alergii? Ti pacienti, kteří mají podezření na pylovou alergii by se měli přes svého praktického lékaře dostat na vyšetření k imunologovi, který po vyšetření postaví diagnózu a navrhne léčbu. Dostanou i informaci na jaké alergeny jsou citliví, resp. ve kterém období mohou očekávat alergické projevy.

Dá se pylová alergie vyléčit? Pylová alergie se nedá vyléčit, ale dá se úspěšně léčit. V současné době je množství léků k dispozici v různých formách jako jsou nosní spreje, oční kapky, pilulky, které zlepší pocit pacientů, nebo dokonce zcela odstraní nepříjemné příznaky alergie. Zdůrazňujeme, že tyto léky lze užívat pouze na doporučení lékaře odborníka-imunologa.

Co může udělat alergik na zlepšení svého stavu? Nejlépe udělá pokud se vyhýbá pylům, odjede k moři resp. do hor, což však je obecně prakticky nemožné. V době kvetení alergenních rostlin je nutné omezit procházky v lese v přírodě, méně větrejme své byty pokud je větrné počasí, aby se pyly nedostaly do bytu. Nepěstujme v bytě květiny, které kvetou, ale je důležité vědět, že i různé kukuřičné přípravky a přípravky z obilnin jsou poměrně nebezpečnými z hlediska alergie.

Platí při této nemoci pravidlo, že lépe je jí předcházet, jak ji léčit? Jistě je lepší vyhnout se pylům, které způsobují alergii než užívat léky. Doporučené léky je vhodné začít užívat asi 10 dní před rozkvětem různých alergenů a velmi důležité je likvidovat alergeny v našem okolí sekáním trávy v našich zahradách, na ulicích a v našem okolí, odstraňovat všechny rostliny které jsou pravděpodobnými alergeny.